Грузинське чашушулі тушкують у казані

2017-07-31 04:41:22

 Чашушулі навчила робити сестра. Вона в Грузії вийшла заміж і готує там їхні національні страви. Я колись пробувала таке м'ясо у ресторані. То геть небо й земля з тим, що виходить у моєї Олі, каже 28-річна Софія Ковальчук із міста Фастів Київської області. Зазвичай чашушулі дуже гостра страва. Якщо хто не любить або планує давати дітям, можна вдвічі зменшити кількість гострого перцю.

Миє 0,5 кг телятини або яловичини і ріже невеликими шматочками. Додає 3 ст. л. аджики. Чистить дві цибулини і ріже тонкими півкільцями. Усе змішує і залишає на півгодини маринуватися.

 Готувати потрібно в казані, щоб м'ясо не було жорстке. Перші рази робила в гусятниці. У неї товсті стінки.

Чистить і дрібно ріже два зубчики часнику. Ставить на вогонь казан і наливає 4 ст. л. олії. Коли почне шкварчати, кладе мариноване м'ясо з цибулею. Накриває кришкою і смажить, помішуючи час від часу, 57 хв. Тоді знімає кришку, щоб випарувалася зайва волога. Кидає нарізаний часник і перемішує.

 Секрет страви готується у власному соку. Яловичина настільки протушковується, що сама розпадається на волокна. І всередині соковита.

Присмачує по 1 ч. л. коріандру, чорного меленого перцю та хмелі-­сунелі. Перемішує, зменшує вогонь, закриває кришкою і тушкує 15 хв. Подрібнює у блендері 300 г помідорів. Вкидає в казан, знову перемішує і тушкує ще 2025 хв.

 Оскільки чашушулі подають не з гарніром, а як самостійну страву, кидаю побільше овочів. Смак буде багатший і колір яскравіший. Беру по одній зеленій і жовтій перчині.

Ріже перець дрібними кубиками і додає в казан. Через 10 хв. сипле 1 ч. л. солі та півстручка червоного гострого перцю. Перемішує і тушкує ще 5 хв.

 Солю страву наприкінці приготування. Якщо раніше, м'ясо скрутиться, не віддасть всі соки і стане тверде.

Миє і ріже по невеликому пучку кропу й петрушки. Вимикає вогонь, кидає в казан столову ложку подрібненої зелені. Настоює 10 хв.



Источник: Gazeta.ua
Поделиться: Facebook share Twitter share Google share